BRNK SCHAARBEEKEDOUARD BRUNET ARCHITECTE

ORIGINALLY INHABITED BY A SINGLE FAMILY, THE HOUSE APPEARED TOO BIG AND DIFFICULT TO TAKE CARE OF AFTER THE CHILDREN GREW UP AND LEFT. THE OWNER OF THE HOUSE THEN DECIDED TO SELL THE LAST TWO FLOORS TO A FRIEND, IN ORDER FOR HIM TO CONVERT THEM INTO HIS OWN APARTMENT.

THE TWO ARCHITECTS SUGGESTED TO INSTALL THE UPPER FLAT’S LIVING AREA ON THE TOP FLOOR OF THE HOUSE, AS TO LIMIT NUISANCES BETWEEN NEIGHBOURS (BEDROOMS ARE PLACED ON TOP OF EACH OTHER) BUT ALSO TO BENEFIT FROM THE LIGHT AND OPEN VIEW THAT THIS FLOOR OFFERS. BECAUSE OF THE LIMITED TOTAL SURFACE AREA OF EACH FLOOR AND THE TOP FLOOR BEING SET UP IN THE ATTIC, IT WAS DECIDED TO TEAR DOWN THE REAR PART OF THE ROOF. THIS ALLOWED TO BUILD A TERRACE AND A NEW CANTILEVER SPACE RIGHT WHERE THE FORMER STAIRCASE LEAD TO THE TOP FLOOR. THE NEW STAIRCASE IS SET IN THE CENTRE OF THE BUILDING.